ImaHima in Bisnes.fi (Finnish) (March 2002)

Posted on Mar 1, 2002 in Article, imaHima

Heimokulttuuria Japanista
Keskustelijat: Pekka Lahteenmaki ja Neeraj Jhanji

Pekka: Toimitusjohtaja

Neeraj Jhanji, mika ihme on ImaHima?

Neeraj: ImaHima on japania ja tarkoittaa “Oletko vapaa nyt?” Japanissa puhelimeen vastataan yleensa tervehdyksella ja kysymalla ” ImaHima”. Perustaessani ImaHima-mobiiliyritysta ajattelin, etta puhelimen pitaisi kertoa, missa olet ja missa ystavasi ovat. Palvelun ideana on olla yhteydessa ystaviin ja jakaa kokemukset. Ihmiset voivat valita suosikkilistaltaan esimerkiksi olinpaikkansa, mielialansa ja ovatko he vapaana nyt. Sitten viesti lahtee heidan ystavapiirilleen.

P: Omaa “statusta” pitaa sitten muuttaa kerran paivassa tai ehka kerran parissa tunnissa, vai kuinka?

N: Kylla, meilla ei ole nykyisessa ohjelmaversiossa automaattista jarjestelmaa, joka ilmoittaisi olinpaikkasi, mutta kiinnostavia kokeiluja on meneillaan.

P: Myo suomalaisen PopSystemsin Iiikeidea rakentui yhteisojen valisen viestinnan ja mobiiliheimojen varaan. Yritys meni konkurssiin tana vuonna. Mita mielta olet heidan liikeideastaan?

N: Riippuu siita, miten he rakensivat yhteisoja ja miten he toteuttivat visionsa. Se ei ole selvaa minulle, joten vaikea sanoa. Yritykset onnistuvat ja epaonnistuvat monistra eri syista, mutta tiedamme, etta viestinta ja halu tavata muita ihmisia ovat keskeisia tarpeita. Emme toimi vain olettamusten varassa, vaan markkina on todellinen. Meilla on puoli miljoonaa maksavaa kayttajaa.

P: Olette lanseeranneet sms-pilottipalvelun Sveitsissa, mutta eihan Japanista voi tuoda mobiilipalveluita Eurooppaan, koska kulttuurierot ovat liian suuria.

N: Emme voi viis veisata eroista, mutta ihmisten tarpeissa on paljon samaa. Kyse on siita, miten kaytat mediaa.

P: Ovatko teini-ikaisten tarpeet samanalaisia ja Sveitsissa ja Japanissa?

N: Makrotasolla haluan uskoa etta teini-ikaisten tarpeet harmonisoituvat eri puolilla. Eroja on siina miten he ilmaisevat itseaan.

P: Mika on ImaHima-ryhman ideaalikoko?

N: ImaHiman kayttajilla on kaverilistallaan keskimaarin viisi henkea. Nama ovat siis ihmisia, joiden kanssa haluaa olla jatkuvasti kosketuksissa. Monet kayttavat palveluamme myos deittailuun ja haluaisivat kayttaa hakukriteereina ikaa tai sukupuolta, mutta emme tarjoa niita. Olemme yksi suosituimmista deittipalveluista, vaikka oikeastaan emma ole lainkaan deittipalvelu. Ironista.

P: Miten ansaitsette rahaa?

N: Bisnesmalleja on monta. Kiintean kuukausimaksun mallissa operaattorit maksavat meille 1-3 euroa kuukaudessa kayttajaa kohti. Toisessa mallissa kayttaja maksaa kaytosta, kuten SMS-palveluissa. Kolmanneksi saamme tuloja lisensoimalla teknologiaa muille yhtioille, kuten operaattoreille ja muille palveluntarjoajille.

P: Paljonko keskimaarainen kuluttaja maksaa kuussa ImaHiman kaytosta?

N: Sanosin, etta aktiivinen kayttaja maksaa noin 10-15 euroa kuussa. Tasta 1-3 euroa tulee meille ja loput operaattorille.

P: Teit juuri sopimuksen AOL:n kansaa. Milloin tuot palvelusi Suomeen?

N: Etsin kumppaneita taalta. Mietimme oikeaa markkinoille tulotapaa:suora yhteistyo operaattoreiden kanssa tai yhteistyo paikallisten mobiilisovellusten tarjoajin kansaa. Pitaa ensin tehda markkinatutkimusta. Jos asiat menevat hyvin, laajennamme tana vuonna ainakin joillekin tarkeille markkinoille Euroopassa.

P: Minka palvelun toisit tanne ensiksi?

N: Ehka Instant Messengerin tuominen mobiililaitteisiin saataisi olla jarkevaa. Toinen saattaisi olla kuvaviesteihin liittyvat palvelut, mutta se riippuu paatelaitteiden kehittymisesta. Tai sijaintiin perustuvat deittipalvelut. Naissa kaikissa saattaisi olla jarkea ja joku tekee ne joka tapauksessa – me tai joku muu. En kuitenkaan pettyisi, jos naita palveluja jo olisi tai joku muu tekisi ne.

P: Suomessa on tuntuu olevan vallalla jonkinlainen epausko mobiilipalveluihin. Mita sanot siihen?

N: Epausko on luonnollista. Meidan pitaa menna eteenpain ja edistysta ei itapahdu ilman muutosta. Toimitaan jatkossa viisaammin.

Intialaissyntyinen Neeraj Jhanji perusti ImaHiman Tokiossa vuonna 1999. Nyt matkapuhelinpalvelulla on 500 000 aktiivista kayttajaa paaasiassa DoCoMon, JPHonen ja KDDI:n matkapuhelinverkoissa. ImaHimaan on sijoittanut muun muassa AOL Time Warner.